Ingyenes nyelvoktató játék gyerekeknek és felnőtteknek! Próbáld ki! >>>

Logo

A velünk született
nyelvérzék megőrzése

Vajon mindenkinek van vele született nyelvérzéke, amit fokozatosan elveszít?

Okos MAtricák Tudástár | Frissítve: 2015.06.20.

Ha nem veszítenénk el a nyelvérzékünket, akkor nem kellene azon tűnődnünk, miképp is tudnánk fejleszteni.

Manapság már egyáltalán nem számít megbotránkoztatónak, ha valaki azt állítja, hogy a nyelvérzék fejleszthető. Sőt, mi több, egyes nyelvoktatók már odáig is eljutottak a felismeréseikben, hogy a "gyenge nyelvérzék" mögött elsősorban pszichés blokkokat keresnek. Van aki pedig már-már egyenlőséget tesz a boldogság és a tanulás hatékonysága közé.

Teljes mértékben egyet tudunk érteni ezzel a típusú szemlélettel! Mi is úgy tartjuk, hogy a pozitív lelki hozzáállás nagyon-nagyon fontos (ha nem a legfontosabb) a sikeres nyelvtanulásban. Messze megelőzi a nyelvtanulás egyéb technikai kérdéseit. (Például a milyen tananyagból tanuljak dilemmát.)

Az viszont egy kicsit furcsa, hogy senkit sem halottunk nyilatkozni arról, miszerint a cél nem a nyelvérzék visszaszerzése kellene, hogy legyen, hanem a megőrzése. Mivel ez sokkal kevesebb erőfeszítésbe kerül.

Hisszük, hogy minden gyerek kiváló képességekkel születik, amelyet idővel sokan elvesztenek az őket ért külső negatív hatások és rosszul kezelt kudarcok miatt.

A velünk született képességek közé tartozik a nyelvérzék is. Nem azt mondjuk, hogy minden gyermek pontosan egyforma nyelvérzékkel jön a világra, de annyival mindenképp, hogy azt kiválónak nevezzük. (Persze vannak sajnos páran, akik fizikai elváltozás vagy egyéb súlyos betegség miatt hátránnyal indulnak az életben, ezért nem teljesen jogos a "mindenki" szó használata, de az arányokat figyelembe véve, reméljük az olvasó megbocsájt nekünk.)

Ennek a velünk született nyelvérzéknek egy igen fontos bizonyítéka, az amilyen gyorsan meg tudnak tanulni a kisgyerekek beszélni, úgy hogy ezzel egy időben még más óriási mennyiségű egyéb információt is magukba kell szívniuk. De miért is beszélünk nyelvérzékről, amikor azt főleg idegen nyelvekkel kapcsolatban szokták a legtöbben emlegetni? Nos, először is ne felejtsük el, hogy amikor tanuljuk még az anyanyelvünk is idegen nyelv számunkra. Továbbá szerintünk a nyelvérzék, az nyelvérzék, legyen szó bármilyen nyelvről. Akinek jó a nyelvérzéke a saját nyelvén, az általában jól boldogul más idegen nyelvekkel is. Vagy fordítva. Aki könnyen tanul idegen nyelveket, annak a legkevésbé szoktak gondjai lenni saját anyanyelvével.

Visszatérve a fejezetcímhez. Ha igaz, amit írtunk a velünk született nyelvérzékkel, akkor miért tartják később sokan a legnagyobb akadálynak a nyelvtanulásuk útjában a nyelvérzék hiányát? Miért küszködünk annyit egy-egy idegen nyelv elsajátításával? Miért nem megy sokkal könnyebben? Hova tűnt belőlünk a képesség, hogy szivacsként magunkba szívjunk egy nyelvet?

Azt kell mondjuk, hogy legtöbbször sajnos az oktatási rendszer és a büntetésen alapuló tanítási módszer a ludas, ami nem arra kíváncsi, hogy mit tudunk, hanem, hogy mit nem. Oké, de ez ellen nem tudunk mit tenni - mondhatod, kedves olvasó. Dehogynem! Ráadásul más tantárgyakhoz képest a nyelvtanulás terén elég könnyű helyzetben vagyunk.

A legfontosabb, hogy még mielőtt az iskolában elkezdenének egy idegen nyelvet tanulni a gyerekek, megismerjék azt alapszinten és meg is szeressék!

Ez azért fontos, mert így kivédhetjük, hogy a negatív iskolai környezet és a (sokszor indokolatlan) leértékelések és rossz jegyek elvegyék a gyerekek kedvét a nyelvtanulástól. Továbbá így nem alakulhat ki az a gondolat bennük, hogy nem tudnak nyelvet tanulni. Ugyanis a nyelvérzékünket azért "vesztjük el" mivel a tanáraink és saját magunk is elhitetjük önmagunkkal, hogy nincs.

Miként érhetjük el, hogy egy 6-8 éves gyermek játékos módon, lehetőleg ne súlyos pénzekért megismerjen egy idegen nyelvet alapszinten? Ha a szülő nem beszél kiválóan semmilyen nyelven, akkor ez nem egyszerű. Ez idáig szoftver sem nagyon volt, ami kifejezetten erre a problémára koncentrált volna. Éppen ezért fejlesztettük ki az Okos Matricák játékunkat, ami online elérhető, ráadásul ingyenesen. (Persze van fizetős verzió is, ami gyorsabb haladást tesz lehetővé, de ingyenesen is végig lehet vinni.)

Mivel tudja elérni az Okos Matricák egy nyelv megtanulását ill. megszerettetését? A legfontosabb tulajdonságok, amiket ezen célok elérése miatt építettünk bele a játékba:

1.) Gyermekünk amikor elkezdi a játékot nem tanulni kezd, hanem játszani! Mókás matricákat gyűjt egy albumba és vidám kis játékokkal növeli az albuma méretét. A játék rendkívül szórakoztató és motiváló a gyerekek számára. Azaz, nem kell őket noszogatni, hogy használják!
2.) Élménydús és játékos környezetben ismerkedik az adott nyelv alapszavaival.
3.) A játékban naponta maximum 5 szót lehet megtanulni, hogy nehogy túlterheljük a gyerekeket.
4.) A játék a TESZTELÉST használja a memorizálásra és nem az ismétléses magolást. A legújabb kutatások és a mi eredményeink is azt mutatják, hogy amikor teszteljük a tudásunkat, akkor az sokkal jobban rögzül, mint ha robotikusan ismételgetnénk.
5.) A játék nem támaszt elvárásokat a gyerekekkel szemben. Kihívás van benne, de ez minden külső elvárást nélkülöz.
6.) Minden sikeres játék után dicséretben részesülnek a gyerekek és plusz jutalmakat is kapnak, hogy növeljük az önbizalmukat.
7.) Mivel a gyerekek maguk választják ki, hogy mikor játsszanak a programmal, úgy is olyankor ülnek le elé, amikor fogékonyak az új szavak befogadására.
8.) A játék naponta kb. 10-15 percet „vesz el” a gyerekek idejéből. Aki több időt szeretne eltölteni vele, az megteheti, de az már nem tanulás, hanem egyéb szórakozás lesz.

Amennyiben szeretnéd kipróbálni a játékot itt megteheted!

Vissza a tudástár főoldalára!

Játssz az Okos Matricákkal teljesen ingyen az elejétől a végéig!

Azok között, akik 2015. július 31-ig regisztrálnak ingyenesen 10 db 3D-s papír kifestő szettet sorsolunk ki!

Ezek a 3D-skifesthető figurák teljes egészében újrahasznosított papírból készülnek!
Sehol máshol nem tudjátok beszerezni őket, mivel nincsenek forgalomban.