Ingyenes nyelvoktató játék gyerekeknek és felnőtteknek! Próbáld ki!

Logo

A korai nyelvtanulás buktatói.

Vajon vannak olyan esetek, amikor a korai nyelvtanulás nemhogy nem használ, hanem még árthat is?

Sajnos, van. Olvasd el a cikkünket!

Okos MAtricák Tudástár | Frissítve: 2015.06.20.

Lehet-e káros a kisgyermekkori nyelvtanulás?

Ha betartjuk a fontos alapszabályokat, akkor a kisgyermekkori nyelvtanítás egyáltalán nem lesz káros. Mi több, valószínűleg nagyon hasznos lesz, de nem pontosan azért, amiért a legtöbben gondolnák. Az alapszabályok betartása nélkül viszont akár hátrányos is lehet egyes gyerekeknek a túl korán kezdett nyelvtanulás!

Ebben az 5 esetben kifejezetten NEM javasolt a 7 év alattiak nyelvtanulása:

1.) Ha a gyermekünk bármilyen okból az átlagosnál később kezdet el beszélni!
2.) Ha volt a családban diszlexia vagy súlyos beszédfogyatékosság!
3.) Ha a nyelvtanulás a magyar nyelvi készségek fejlesztésétől, a játéktól vagy a szülő-gyermek kapcsolattól veszi el az időt! Ezeknél ugyanis a legkisebb mértékben sem fontosabb egy idegen nyelv ismerete.
4.) Ha a gyermekünknek nincs kedve idegen nyelvet tanulni, azaz kényszerként éli meg az azzal való foglalkozást! (Ez egy életre megutáltathatja vele a nyelvtanulást, amit nem érdemes kockáztatni.)
5.) Ha a nyelvet oktató tanár nem anyanyelvi szinten beszéli az adott nyelvet! (A nyelvtanulás célja ilyen kis korban elsősorban az idegen nyelvi hangzások felismerése és kibővítése. Ha magyar tanár tanítja az idegen nyelvet az ő kiejtése szinte biztos, hogy nem lesz tökéletes, ezért rossz sémák ragadhatnak meg a gyerekekben.)

Az első három esetekben, a korai nyelvtanulás akár az anyanyelv tökéletes elsajátítását is akadályozhatja, amit egyetlen egy szülő sem kockáztathat meg, mert ennek hosszú távú, negatív következményei lesznek.

Ha az előző 5 pontban vázolt körülmények biztosan nem állnak fent, akkor játékos formában főleg a nyelvi hangzásra koncentrálva foglalkozhatnak a gyerekek egy-egy idegen nyelvvel. Ennek akár komoly előnyei is lehetnek a gyermekekre nézve, de semmiképpen sem az, hogy „megtanulnak egy idegen nyelvet”, ahogy azt sokan gondolják vagy a hangzatos marketing szövegek ígérik!

Az előnyök a következők:

1.) A gyerekek korai éveikben nagyobb fogékonyságot mutatnak egy idegen nyelv hangkészletének tökéletes elsajátítására. Ez azt jelenti, hogy idősebb korukra nem lesz nehéz nekik a „furcsa” vagy „kimondhatatlannak tűnő” hangokat kiejteni egy adott nyelvben, ami a felnőtt tanulóknál sokszor már igen nehezen leküzdhető akadály szokott lenni. (Az 5. pont betartása ezért is olyan fontos!)

2.) „A korai nyelvtanulás fejleszti a gondolkodási készséget, és rugalmasságra tanít. A gyerek tudniillik megtapasztalja azt, hogy egy-egy fogalomhoz több csatornán  is el lehet jutni. Egy példával élve: rájön, hogy az „asztal” fogalom kifejezésére létezik olyan szó, hogy „table”, de olyan is, hogy „tisch” és „tavola”. Mindez pedig nagyon hasznos lesz a saját anyanyelv elsajátítása során is!” - Shelagh Rixo. Tehát, egyfajta szellemei tornáról van szó, amely habár a nyelvi készségek területére összpontosít, mégis a gyermek általános intellektuális képességeit is fejleszti.

Fontos megjegyzés:
"Azonban fontos hangsúlyozni, hogy az óvodában az anyanyelv-tanulás, a magyar beszéd megértése és észlelésének fejlesztése, a tiszta magyar beszéd megtanulása, valamint a magyar szókincs bővítése a fő feladat , hogy az iskolában az olvasás és írás megtanulása zökkenőmentes legyen.” Oláh Andrea, logopédus.

Gondoljunk csak bele: A gyermekünk, minden tantárgyat magyarul fog tanulni az iskolában. Ha az anyanyelvével problémái lesznek, akkor minden más tantárggyal is problémája lesz és egy életre szóló hátrányba kerül!

A végére pedig egy újabb idézet, ami ugyan ezt a véleményt támasztja alá: „Elsődleges, hogy a gyermek először a saját megismerő funkcióit, és anyanyelvét tudja megfelelően használni, mert ez az, amire az idegen nyelv tanulása épül. Tehát alapvető figyelmi, gondolkodási és emlékezési műveletekhez kell visszanyúlni, vagyis az agy kognitív folyamatait kell megfelelően összecsiszolni.” - Dr. Pál Judit klinikai neuropszichológus.

A fentiek fényében elfogadhatatlannak tartjuk azt, hogy a korai nyelvtanulás hívei figyelmen kívül hagyják ezeket a fontos alapszabályokat és általánosságban hirdetik, hogy a kisgyermekkori nyelvtanulás abszolút hasznos. Fel kellene hívniuk a figyelmet, hogy nem mindenkinek jó, ha az anyanyelve megtanulása közben idegen nyelvekkel kavarjuk meg.

Ha érdekel a téma akkor itt olvashatod el a cikkeket, amire a mi rövid írásunk is épült:

Oláh Andrea: Nyelvtanulás kisgyermekkorban
Kálmán László: Belső indíttatás és természetesség
Nyelv és Tudomány: A nyelvérzék fejleszthető!

Vissza a tudástár főoldalára!

Játssz az Okos Matricákkal teljesen ingyen az elejétől a végéig!

Azok között, akik 2015. július 31-ig regisztrálnak ingyenesen 10 db 3D-s papír kifestő szettet sorsolunk ki!

Ezek a 3D-skifesthető figurák teljes egészében újrahasznosított papírból készülnek!
Sehol máshol nem tudjátok beszerezni őket, mivel nincsenek forgalomban.